Het EVKS model®

 

Wat is het EVKSmodel® ?

Het is een zelfreflectie en motivatie model in een.

Het model ondersteund de coachee bij het nadenken!
Een coachee komt bij jou om na te kunnen denken over die processen die normaal gesproken, snel en onzichtbaar plaatsvinden in haar hoofd.

Dit model maakt de gedachten gangen zichtbaar en jouw werkwijze transparant, wat jou coachee houvast geeft in het ondergaan van de coaching. Zo ziet de coachee gelijk waar zij is in het coaching proces en kan de coachee de regie houden over de inhoud van de coaching. Dit samen met jouw professionele ondersteuning zorgt ervoor dat de coachee snel tot de kern van haar hulpvraag kan komen en daarna weer doelgericht vooruit kan gaan.

 

 

Waar staan de letters EVKS voor?

Ervaring
Verwachtingen
Kennis
Spanning

Het model bestaat verder uit meerdere onderdelen.
Deze vier gebieden zijn het begin van de ontdekkingstocht.

 

Voor wie is dit model?

Dit model is voor jou wanneer je een puzzel in je hoofd hebt waar je maar niet uitkomt.
Dit model is voor coaches, mentoren, docenten, begeleiders die op coachende wijze willen werken met hun coachees, leerlingen en/ of studenten en klanten.

Dit model kun je effectief inzetten wanneer jij als begeleider, coach, mentor de coachende wijze van werken zelf begrijpt en toepast. Bij de workshops en trainingen van dit model wordt hier dan ook veel aandacht aan besteed.

Waar komt dit model vandaan?

Het EVKSmodel® is ontstaan vanuit de ‘professionele coaching’.
Het model is door mij (Jeanine Hamaker) ontwikkeld in een tijd dat ik woonde en werkte in Engeland als zelfstandig coach.

Als rode draad in mijn gehele carrière loopt het begeleiden en ontwikkelen van mensen met zeer uiteenlopende onderwerpen, in zeer verschillende situaties en met ieder zijn eigen doel.

Mensen vooruit helpen op hun eigen pad, is wat ik doe.

Het gaat bij de coaching om mijn klanten en niet om wie ik ben of wat ik heb meegemaakt. We gaan samen op reis waarbij de coachee voor hen nieuwe manieren ontdekt om zijn denken, handelen en communicatie bewuster te kunnen gebruiken zodat de coachee vooruit kan blijven komen ook na onze samenwerking.

Het model is voortgekomen uit een praktische wens om met mensen zo efficiënt en effectief mogelijk te kunnen samen werken. Ik merkte dat mensen graag ‘hun verhaal’ wilde vertellen. Dit is leuk en interessant maar kost in de coaching kostbare tijd en het brengt de coachee niet vooruit. Ik werk met mensen wat er NU is en waar zij naartoe willen. Hierbij kunnen oude herinneringen, gevoelens en ervaringen opkomen. Dit is een gegeven voor mij en we kunnen hier op constructieve wijze mee omgaan zodat de geschiedenis ten dienste wordt van de coachee in zijn huidige leven.

Met ‘professionele coaching’ bedoel ik de coaching zoals deze wereldwijd professioneel wordt gezien vanuit de Internationale Coach Federation (ICF). Deze coachbranche organisatie is de oudste en grootste professionele coach branche organisatie ter wereld. De ICF heeft de professionele coach standaard ontwikkeld, doet onderzoek en blijft coaching ontwikkelen.

Bij deze professionele coaching zijn; transparantie in werkwijze; werken vanuit gelijkwaardigheid; het geven van een veilige werkomgeving aan de coachee, basis voorwaarden waar vanuit gewerkt word.

Wil je meer weten over hoe dit model is ontstaan dan kun je dit vinden op ‘ontstaan van het EVKSmodel’

 

Een voorbeeld

 

Een vrouw staat op een keerpunt in haar leven. Vanwege lichamelijke en geestelijke klachten kan ze niet meer terug in haar oude werk.

Zij merkt dat ze gevoelsmatig verlamt is geraakt. Ze gaat in gedachte, steeds terug naar wat er allemaal gebeurt is. Dit geeft spanning dat haar veel energie kost. Energie dat ze hard nodig heeft om een nieuw leven op te bouwen.

Door samen met het EVKSmodel® aan de slag te gaan ziet zij wat haar verwachtingen zijn voor de toekomst. Ze merkt dat deze niet zo positief zijn en ook niet duidelijk. Ze heeft nog geen ervaring met het bewust creëren van een nieuwe toekomst en ze ervaart hier niet veel support bij vanuit haar sociale omgeving.

Het EVKSmodel® geeft haar helder inzicht in welke praktische en emotionele stappen er nodig zijn om weer vooruit te kunnen komen. Wij maken gezamenlijk een goed plan van aanpak waarbij support versterking en doelgericht kennis opdoen van verschillende onderwerpen een grote rol spelen.

Het neemt 6 maanden in beslag. Mede door Jeanine haar coaching blijft ze bouwen aan een beter support netwerk en het vergroten van haar zelfvertrouwen. Na de samenwerking vind zij weer nieuw, passend werk.

 

Nog een voorbeeld:

 

Een bedrijfseigenaar van een lokaal magazine werkt zich een slag in de rondte om de maandelijkse deadline te kunnen halen. Wanneer de deadline is behaald heeft hij een week nodig om bij te komen. Hiermee verliest hij kostbare tijd waardoor de productie van het volgende magazine in steeds kortere tijd plaats moet vinden. Dit bezorgd hem veel spanning wat ook weer zijn negatieve uitwerking heeft op de hele situatie.

Door aan de slag te gaan met het EVKSmodel® ziet hij de verbanden tussen de verschillende ervaringen en verwachtingen die hij heeft opgedaan met het managen van zijn magazine. Hij ontdekte dat hij dat het tijd was voor een efficiënter productie proces. Door op dit gebied gerichte kennis op te zoeken heeft hij zijn totale productie efficiënter en effectiever kunnen maken.

Dit was een proces van 10 maanden waarbij wij eerst rust hebben aangebracht in de situatie zodat de spanning lager werd en er ruimte ontstond om de lange termijn oplossingen te kunnen creëren.

Door een zeer goede doelzetting, plan van aanpak, blijvende ondersteuning van Jeanine en het EVKSmodel® heeft deze bedrijfseigenaar inmiddels, en we spreken nu enkele jaren na de samenwerking, niet een maar vier magazines en meerdere medewerkers.

 

Hoe werkt dit model?

Dit is een goede vraag.
Dit model bestaat uit 2 delen

Het 1e deel er is om het onderwerp, de situatie en/ of het doel waar jouw coachee mee bezig is te onderzoeken.
Het 2e deel is er om keuzes te maken in waar jouw coachee heen wilt en welke acties hiervoor de meest effectieve zijn.
Hierna kan jouw coachee de acties gaan ondernemen en zich gemotiveerd houden met de andere onderdelen van dit model en jouw professionele begeleiding.

Om dit te ontdekken kun je deelnemen aan de introductie workshop en/of beginnen met het EVKeS startup pakket waar een handleiding bij zit zodat je gelijk het model kan toepassen.

 

Wil je meer weten?

Kijk verder op deze website en neem contact op met Jeanine om te bekijken wat het EVKSmodel® voor uw situatie of organisatie kan betekenen.

Je kan ook kijken op evksmodel.nl

 

JEH Coaching

Neem contact op met Jeanine en verkort de tijd dat u aan het zoeken bent naar een nieuwe status quo. Dit bespaard u tijd, energie, moeite en geld die u, na de samenwerking met Jeanine, doelgerichter en effectiever kunt inzetten.

Nederheide 16A, Woensdrecht

0652 094 311

jeanine at jehcoaching.nl

Internationale Coach Federation ICF

ICF is de normstellende Coaching beroepsorganisatie van professionele coaches wereldwijd. Bestaat al meer dan 20 jaar en heeft meer dan 25000 leden.

Ik werk volgens hun gedrags- en Ethische- code en ik ben lid van de Nederlandse ICF Chapter.

Laatste Blog

Volg en like ons op

Pin It on Pinterest

Share This