Een klant waarmee ik in gesprek ben wilt graag rust, ruimte en overzicht. Op dit moment is ze aan het vast lopen. Ze vind het lastig prioriteiten te stellen, vergeet afspraken en basale activiteiten zoals de auto op de handrem zetten.

We kijken samen naar de zaken waar haar energie, tijd en gedachten wel naartoe gaan. Zo ontdekt zij dat ontspanning er niet meer tussen zit. Al enige tijd niet merkt ze op.

Spontaan zegt ze:
“  Ja, die sneuveld als eerste want daar hecht ik geen waarde aan.!”

 

Zo mooi om te zien wanneer er een shift gemaakt wordt. Deze klant realiseert zich wat het nut van ontspannen is. Hoe dit voor haar werkt en welke behoeftes zij op dit moment niet vervult krijgt.

Omdat ik deze vaak tegenkom schrijf ik deze blog erover. Er zijn namelijk vele zaken die hier samenkomen en dat zie ik bij velen (inclusief mijzelf) gebeuren. Het gaat zo vanzelf en voor je het weet is je energie op, je supportnetwerk kleiner en bekruipt je het gevoel alleen maar bezig te zijn met wat jij denkt dat ‘nuttig’ is.

 

Ontspannen heeft ook een NUT.
O ja?
JA

 

Wanneer je je in ontspannen toestand bevindt maken je hersenen de juiste stoffen aan om je stresslevels naar beneden te brengen en je energiepot aan te vullen. Ons cognitieve brein en de constante gedachtestroom worden als het ware even naar de achtergrond geduwd. Ze zijn niet hetgeen waar je je in ontspannen toestand op focussed. Je bent dan ín het moment en ervaart de zogenaamde flow. Tijd is er niet enkel datgene wat je aan het doen bent.

Voor diegene onder jullie die meer waarde hechten aan wetenschappelijke bewijzen dan aan je eigenervaring en gevoel! Dit is meerdere malen aangetoond.

Het gaat nog verder. Doordat je stresslevel naar beneden gebracht worden kun je ook beter tegen een volgende stresssituatie.  Je reageert dan anders dan wanneer je stresslevels al hoog zijn. Bij hoog stresslevels wordt namelijk het cognitieve brein uitgeschakeld en blijft gevoel over. Gebeurd dit dan krijg je wat wij noemen kortsluiting. Je bent dan niet in de realiteit van de situatie maar je lichaam en geest hebben zich afgesloten van het cognitieve brein. Je hoort mensen dan vaak zeggen:” Ik kan niet meer helder denken”.

Dit wil je niet dus ontspan regelmatig!

Culturele ongeschreven regels

Er is nog een ander aspect wat inspeelt bij het geen waarde hechten aan ontspanning.
Ook deze cliënt heeft de strijd in haar hoofd tussen haar eigen behoefte en gevoel en wat zij denkt dat geaccepteerd is in haar sociale omgeving.

Waarom toch?
Wij Nederlanders zijn toch zo individualistisch ingesteld?

(HIHI ja dat denken wij…)

 

Er is ook nog zoiets als cultuur, samenleving, sociale controle, verwachtingen en  het berucht en beroemde ‘zo hoort het’.
Wij mensen zijn groepsdieren en dus kijken en vergelijken wij onszelf graag met de mensen om ons heen, wereldwijde mediakanalen en de maatschappij. Om vast te kunnen stellen of wij/zij  ‘het’ wel ‘goed’ doen. Wat zijn de ongeschreven regels? En houd ik of de mensen uit mijn omgeving zich hier wel aan?

Het doen van deze afwegingen kosten juist energie, moeite en tijd. Bovendien is dan het ijkpunt de mensen, wereldwijde mediakanalen en de maatschappij met ongeschreven regels die jij denkt dat er gelden…

Mensen die zich continu vergelijken met anderen worden daar juist zo moe van. Dit vergelijken levert ook vaak gevoelens op van ongelijkheid, niet gezien worden of erger namelijk schuld gevoelens. Zo ook deze klant. Gelukkig is de emotionele intelligentie van deze klant zo dat zij zich dit realiseert. Dit stelt haar in staat de shift te kunnen maken in haar gevoelsleven waarbij de waarde van ontspannen veranderd word.

Deze shift geeft ruimte voor onderzoek naar wat ontspanning is voor deze klant en dat gaat ze dan ook doen.

Ik hoop dat het lezen van deze blog je inzicht heeft gegeven in hoe belangrijk ontspannen is…Ik wens dat je je tijdens het ontspannen ook van kan genieten!

Jeanine Eshuis Hamaker
Mentaal coach en ontwikkelaarster van het EVKSmodel®

 

 

Pin It on Pinterest

Share This