Het EVKS model®

 

Wat is het EVKSmodel® ?

Het is een zelfreflectie en motivatie model in een.
Het model is een frame work waarmee je samen met jouw coachee overzicht en inzicht krijgt in een uitdaging van jouw coachee.

Het model is dé tool om professioneel samen te kunnen werken met jouw coachees.
Het model maakt jouw werkwijze transparant, wat jou coachee houvast geeft in het ondergaan van de coaching.
Zo ziet de coachee gelijk waar zij is in het coaching proces en kan de coachee de regie houden over de inhoud van de coaching.

 

 

Waar staan de letters EVKS voor?

Ervaring
Verwachtingen
Kennis
Spanning

Het model bestaat verder uit meerdere onderdelen.
Deze vier gebieden zijn het begin van de ontdekkingstocht.

 

Voor wie is dit model?

Dit model is voor jouw wanneer je een puzzel in je hoofd hebt waar je maar niet uitkomt.

Dit model is voor coaches, mentoren, docenten, begeleiders die professioneel willen werken met hun coachees, leerlingen en/ of studenten en klanten.

 

 

Waar komt dit model vandaan?

 

Het EVKSmodel® komt vanuit de professionele coaching.
Het model is door mij (Jeanine Hamaker) ontwikkeld in een tijd dat ik woonde en werkte in Engeland als zelfstandig coach.

Van oorsprong ligt in het Agogisch werk, cultureel werk in Nederland. Hier leerde ik al jong wat begeleiden van mensen inhoud. Als rode draad in mijn gehele carrière loopt het begeleiden van mensen met zeer uiteenlopende onderwerpen, in zeer verschillende situaties en met ieder zijn eigen doel.

Mensen vooruit helpen op hun eigen pad dat is wat ik doe. Het gaat bij de coaching om mijn klanten en niet om wie ik ben of wat ik heb meegemaakt.

Met ‘professionele coaching’ bedoel ik de coaching zoals deze wereld wijd professioneel wordt gezien vanuit de Internationale Coach Federation ICF. Deze coachbranche organisatie is de oudste en grootste professionele coach branche organisatie ter wereld. De ICF heeft de professionele coach standaard ontwikkeld, doet onderzoek en blijft coaching ontwikkelen.

Het model komt echt voort uit deze professionele coaching waarbij; transparantie in werkwijze; werken vanuit gelijkwaardigheid en het geven van een veilige werkomgeving aan de coachee, basis voorwaarden zijn waar vanuit gewerkt word.

 

 

 

 

Een voorbeeld

 

Een vrouw staat op een keerpunt in haar leven. Vanwege lichamelijke en geestelijke klachten kan ze niet meer terug in haar oude werk.

Zij merkt dat ze gevoelsmatig verlamt is geraakt. Ze gaat in gedachte, steeds terug naar wat er allemaal gebeurt is. Dit geeft spanning dat haar veel energie kost. Energie dat ze hard nodig heeft om een nieuw leven op te bouwen.

Door samen met het EVKSmodel® aan de slag te gaan ziet zij wat haar verwachtingen zijn voor de toekomst. Ze merkt dat deze niet zo positief zijn en ook niet duidelijk. Ze heeft nog geen ervaring met het bewust creëren van een nieuwe toekomst en ze ervaart hier niet veel support bij vanuit haar sociale omgeving.

Het EVKSmodel® geeft haar helder inzicht in welke praktische en emotionele stappen er nodig zijn om weer vooruit te kunnen komen. Wij maken gezamenlijk een goed plan van aanpak waarbij support versterking en doelgericht kennis opdoen van verschillende onderwerpen een grote rol spelen.

Het neemt 6 maanden in beslag. Mede door Jeanine haar coaching blijft ze bouwen aan een beter support netwerk en het vergroten van haar zelfvertrouwen. Na de samenwerking vind zij weer nieuw, passend werk.

 

Nog een voorbeeld:

 

Een bedrijfseigenaar van een lokaal magazine werkt zich een slag in de rondte om de maandelijkse deadline te kunnen halen. Wanneer de deadline is behaald heeft hij een week nodig om bij te komen. Hiermee verliest hij kostbare tijd waardoor de productie van het volgende magazine in steeds kortere tijd plaats moet vinden. Dit bezorgd hem veel spanning wat ook weer zijn negatieve uitwerking heeft op de hele situatie.

Door aan de slag te gaan met het EVKSmodel® ziet hij de verbanden tussen de verschillende ervaringen en verwachtingen die hij heeft opgedaan met het managen van zijn magazine. Hij ontdekte dat hij dat het tijd was voor een efficiënter productie proces. Door op dit gebied gerichte kennis op te zoeken heeft hij zijn totale productie efficiënter en effectiever kunnen maken.

Dit was een proces van 10 maanden waarbij wij eerst rust hebben aangebracht in de situatie zodat de spanning lager werd en er ruimte ontstond om de lange termijn oplossingen te kunnen creëren.

Door een zeer goede doelzetting, plan van aanpak, blijvende ondersteuning van Jeanine en het EVKSmodel® heeft deze bedrijfseigenaar inmiddels, en we spreken nu enkele jaren na de samenwerking, niet een maar vier magazines en meerdere medewerkers.

 

Hoe werkt dit model?

Dit is een goede vraag.
Dit model bestaat uit 2 delen

Het 1e deel er is om het onderwerp, de situatie en/ of het doel waar jouw coachee mee bezig is te onderzoeken.
Het 2e deel is er om keuzes te maken in waar jouw coachee heen wilt en welke acties hiervoor de meest effectieve zijn.
Hierna kan jouw coachee de acties gaan ondernemen en zich gemotiveerd houden met de andere onderdelen van dit model en jouw professionele begeleiding.

Om dit te ontdekken kun je deelnemen aan de introductie workshop en/of beginnen met het EVKeS startup pakket waar een handleiding bij zit zodat je gelijk het model kan toepassen.

 

Wil je meer weten?

Kijk verder op deze website en neem contact op met Jeanine om te bekijken wat het EVKSmodel® voor uw situatie of organisatie kan betekenen.

Je kan ook kijken op https://www.facebook.com/evksmodel/

JEH Coaching

Neem contact op met Jeanine en verkort de tijd dat u aan het zoeken bent naar een nieuwe status quo. Dit bespaard u tijd, energie, moeite en geld die u, na de samenwerking met Jeanine, doelgerichter en effectiever kunt inzetten.

Nederheide 16A, Woensdrecht

0652 094 311

jeanine at jehcoaching.nl

Internationale Coach Federation ICF

ICF is de normstellende Coaching beroepsorganisatie van professionele coaches wereldwijd. Bestaat al meer dan 20 jaar en heeft meer dan 25000 leden.

Ik werk volgens hun gedrags- en Ethische- code en ik ben lid van de Nederlandse ICF Chapter.

Laatste Blog

Volg en like ons op

Pin It on Pinterest

Share This